Filosofie, filosoferen, kritisch denken en burgerzin

Steeds meer worden burgerschapsvorming en burgerzin een noodzakelijke desem in het versterken van democratie en het activeren tot grotere maatschappelijke participatie en engagement. Ook de recente onderwijshervorming heeft dit goed begrepen. Er is een zeer dringende nood om onder meer leerkrachten te trainen om leerlingen tot kritisch denken aan te zetten, om hen te leren filosoferen, om maatschappelijke vraagstukken in hun ethische dimensie te onderscheiden, om coöperatief te leren en niet in het minst om inzicht te krijgen in de eigen denkkaders inclusief vooroordelen. Daarbij is het leren omgaan met diversiteit een uitdaging die in alle maatschappelijke domeinen herkenbaar is.

Onderwijs is bij uitstek de plek om actuele thema’s socratisch te bevragen. Met eigen specifieke maatschappelijke thema’s worden ook andere sectoren aangesproken die op zoek zijn naar zowel inhoudelijke verdieping als strategische aanpak en structurele onderbouwing.
Dit nieuwe postgraduaat geeft mensen met interesse in filosofie en filosoferen de nodige basiskennis. We dompelen hen onder in de praktijk van het filosoferen.

Meer informatieBrochure

Meer weten?

Voor informatie over deze opleiding kan je contact opnemen met de coördinator via onderstaande gegevens

Laat je overtuigen door een student

Laat je overtuigen door onze alumna

Laat je overtuigen door onze ambassadeur

Contact

Miche Tulkens
Coördinator

miche.tulkens@pxl.be